Thursday, February 10, 2011

Korang berani tak?

Dear Belog....

Biasa tak terdengar dialog ni di malam hari?

"Boleh temankan pergi toilet tak?"

Ataupun yang ini,

"Eh, gelapnya kat luar. Jom teman aku gi kolej sebelah,"

Dan macam-macam lagi dialog yang sewaktu dengannya. Hal ini biasa berlaku pada zaman kini. Lebih-lebih lagi di kalangan perempuan. Yang menjadi kemusykilannya, di manakah pergantungan kita pada Tuhan? Mana taknya. Cuba kita lihat serta fikir sedalam-dalamnya timbul satu persoalan di sini. Kenapa perlunya berteman? Sebab takutkan makhluk Tuhan ataupun malu dengan mereka?

Baik, mari kita menyusuri pula sirah seorang serikandi Islam ini. Siapakah gerangannya? Beliau bernama Asma' Abu Bakar yang juga merupakan saudara kepada Aisyah Abu Bakar. Asma' merupakan antara kelompok wanita yang terawal memeluk Islam.

Permulaan Asma’ tidak boleh dipisahkan dengan peristiwa hijrah Rasulullah dan ayahnya Abu Bakar.

Dialah yang mengirimkan bekalan makanan dan minuman kepada mereka ketika mereka bersembunyi di dalam Gua Thur. Keberaniannya memang patut dicontohi di mana beliau begitu setia menghantar makanan bersendirian kepada mereka. Walhal, ketika itu kaum Musyrikin Mekkah sedang menjejaki Rasulullah. Ketika itu, tiada apa yang mampu dilakukannya melainkan hanya tawakal semata-mata kepada Allah.

Lantaran peristiwa inilah, Asma’ digelar sebagai “dzatun nithaqain” yang membawa maksud wanita yang mempunyai dua ikat pinggang. Gelaran ini diberikan ketika Asma’ hendak mengikat karung makanan dan tempat minuman yang akan dikirim kepada Rasulullah dan Abu Bakar. Pada waktu itu, Asma’ tidak memiliki tali untuk mengikatnya, maka dia memotong ikat pinggangnya menjadi dua,satu untuk mengikat karung makanan dan satu lagi untuk mengikat tempat air minum.

Ketika Rasulullah mengetahui hal ini, baginda berdoa semoga Allah akan menggantikan ikat pinggang Asma’ dengan dua ikat pinggang yang lebih baik dan indah di syurga.

Ini baru sebahagian cerita sudahpun menunjukkan keberaniannya. Disebabkan keberaniannya, beliau turut dikenali sebagai wanita besi.MasyaAllah....

P/s: Setiap kali aku takut nak ke toilet awal2 pagi, mesti aku terpikir kisah Asma' Abu Bakar. Jadi segan aku, huhuhu

Photobucket


Photobucket

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails