Friday, April 6, 2012

Kahwin ke Belajar?

Ala comel. Macam budak sekolah main kahwin kahwin :D

‎"kahwin lepas belajar, kahwin masa belajar dua dua betul, bergantung pada individu."

"sebelum nak kahwin, fikir habis habis dulu. Jgn fikir nak kahwin je. Fikir dari segala segi."

"nak amik anak org kena ada perancangan. Ekonomi, tanggungjawab. Nak kahwin pandai, cari duit tak pandai?"

"walau apa pun, restu ibu bapa yang utama."

"bentang belanjawan depan mak bapak, yakinkan ibu bapa pasal pelajaran." -ust zamri

"kahwin ni boleh sms call bagai, bukan setakat habis credit. Dapat pahala pulak."

"siap tolong buat assignment dia lagi." tunjuk ust zamri ke arah isterinya.

Nak mintak petunjuk. Baca surah ibrahim ayat 38 dan al-baqarah ayat 127.

"nak kahwin, sediakan diri. Check ready ke tak. Kepada ibu bapa, tgk pada hadith semula, yg plg penting bykkan berbincang" #SemanisKurma

Rasulullah bsabda,siapa yg kahwin masa muda maka syaitan akan menangis. Ia pun mengeluh "Aduh, celaka aku. Agamanya telah tpelihara dr godaanku"

p/s:- Sebenarnya nak kahwin ni, lelaki main peranan penting utk convincekan parents si perempuan.mestilah parents nak yg terbaik. Amanah besar tu. Mungkin zaman skrg, ramai parents perempuan suruh hbs belajar dulu. Tp who knows if laki tu dpt convincekan parents. InshaAllah.


Photobucket



2 comments:

Nur-Annisaa said...

Afzan, nie junior UIA saya. Org panggil dia Angah. mmg sweet dorg ni. mcm bdak sek. hehehe

Afzan Rahman said...

iye ke? Wallahi dorang sangat sangat comel <3 suka tengok dorang :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails