Saturday, March 26, 2011

Tingkatan Enam BUKAN pilihan terakhir !

Dear Belog...


To all ex-spm's students please note this...



Tingkatan Enam BUKAN pilihan terakhir !


  • Reason #1: It is practically FREE!!! Tuition fee, hostel, food, transport etc., compared to other options, almost free.

  • Reason #2: The school culture is still intact. Personalized, teacher-student rapport, peers, counselors et all. No culture shock, impersonal lecturers, proud (sometimes ignorant) tutors etc.

  • Reason #3: Whichever subjects you are having problem with? Tuition Centers on every corner of your town.

  • Reason #5: 60/40 assessments? No way Jose. Everything boils down to the actual STPM that you sit 18 months later.

  • Reason #6: Options for post-STPM life. So many options depending on your result. With STPM you actually have a certificate higher than SPM. Unlike Foundation or Matriculation, if you fail to get into a course of your choice, you will be left with nothing.


So, to put it in a nutshell. Even though Form Six is not a good FIRST choice option, it is NOT the LAST option!!!!


Having said that; these are the things that should circle your mind when deciding what to do after SPM.

  • #1 What YOU want to do with your life. Remember that whatever you pick as your vocation of choice, is just means to achieve hassanah fi duniya wal akhiroh. Ingat! "Cita cita saya ialah nak mendapat kesenangan dan keberkatan di dunia dan akhirat. Dan saya ingin mencapai sasaran itu dengan menjadi _____________ (fill in the blank with your ambition)"

  • ‎#2 Be realistic. Say you scored C in your PSV (Visual Arts) tak kan nak pohon Diploma in Fine Arts pulak??

  • #3 Think of our (current and future) job market. Belajar tinggi tinggi kalau dok makan anggur bila grad nanti tak elok la jugak.

  • ‎#4 If all other things fail to help you make a decision, ask your parents, uncles, aunties, teachers, brothers or sisters. Don't take their opinions lock, stock and barrel. Think in relation to #1, #2 and #3.

  • And lastly (tapi the most important thing to think about) kalau dapat IPTA ok lah. Kalau IPTS, tanya dulu about everything. MQA Malaysian Qualification Agency) accredited ka dak? Yuran mampu ka dak nak bayar? Kalau nak pinjam PTPTN adakah akan membebankan bila kerja nanti. Mak bapak sanggup ka dak? Tuition fee dan registration satu lah. Tu dia punya boaring (hostel ka rumah sewa ka) plus food, plus transport ke kampus. Ambik kira semua.

  • Satu lagi last (berapa banyak last daaa...) sekarang ini banyak IPTS yg buat offer "Free Laptop" la "Free BB" la "Free WiFi" la. Tapi selalunya depa juga akan kata "PTPTN akan diuruskan pihak College. Selalunya semua 'value added offers ni dah masuk jumlah PTPTN depa.

  • Dan kalau tak dapat juga keputusan nak buat apa atau nak pi mana lepas SPM ni, bawak lah solat istikharah. And I am here in case you need someone to talk to. YOU MAY TALK TO YOUR PARENTS FIRST OR TALK TO YOUR PARENTS LAST, BUT DO TALK TO YOUR PARENTS.

Sumber: kliksinipunbole



P/s: Baik kan aku tolong post entri untuk budak lepas spm walaupun aku dah lama tinggalkan spm? huhu




Photobucket

4 comments:

Erra Kyra said...

saya tak talk to my parent,,but talki walkie to my husband is yes!huhuhuhu^^

Afzan Rahman said...

erra buat akk jeles... hee... mestila erra kan bwh tanggungan husband skarang... not your parent anymore, kan? ^^,

FADZLIN FAUZI said...

wah2.. kak long bgi nasihat.. hehe. good.. =)

Afzan Rahman said...

nasihat yg sndiri tak buat...
dlu dpt form 6 kak long tak pi...
alasan = malas nk pkai uniform lg...
skrg bru tau rindu gile ngan uniform skola... hehehe :P

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails